Federatie Dierenambulances Nederland

De FDN is, als koepelorganisatie van de dierenambulances, een vrijwilligersorganisatie. De bestuurders van de Federatie worden niet voor hun werk gehonoreerd. De Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) heeft naast haar leden de mogelijkheid voor privรฉ personen (donateurs) een financiรซle bijdrage over te maken.

Zoek aangesloten dierenambulances

Is er een dier in nood en zoekt u een lokale dierenambulance? Bekijk hier de aangesloten dierenambulances.

๐——๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ท ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—น๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป

๐——๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ท ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—น๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป

(Den Haag, 24 oktober 2023) โ€“ Vandaag nam de Tweede Kamer de motie aan van Partij voor de Dieren, D66 en de PVV om landelijke richtlijnen voor hulp aan dieren bij rampen te regelen.

โ€œWe zijn blij met deze motie. Dit is opnieuw een belangrijke stap om hulp aan dieren bij rampen goed op te zetten,โ€ zegt Sabine Zwiers, senior campaigner bij IFAW. Eerder werd door de demissionaire minister van Justitie en Veiligheid, Dilan YeลŸilgรถz-Zegerius toegezegd dat dierenhulporganisaties zullen worden erkend als crisispartners. De Dierenbescherming, DierenLot, FDN, IFAW en de NFDO werken dit gezamenlijk uit met veiligheidsregioโ€™s. Hierdoor kunnen lokale dierenhulporganisaties zoals dierenambulances straks helpen bij crises in hun eigen regio en bijvoorbeeld huisdieren evacueren bij een grote brand.

โ€œDit is weliswaar een positieve ontwikkeling, maar er is meer nodig als het gaat om regio-overstijgende rampen, zoals de overstromingen in Limburg en de vluchtelingen uit Oekraรฏne die duizenden huisdieren meenamen,โ€ geeft Zwiers aan. Landelijke richtlijnen en protocollen zijn hiervoor essentieel, zodat dierenambulances maar ook bijvoorbeeld boeren elkaar kunnen helpen en overal dezelfde regels gelden.

De ervaring leert dat landelijk beleid hard nodig is. Tijdens de overstroming in Limburg in 2021 konden dierenambulances uit verschillende regioโ€™s niet naar het rampgebied, omdat hier geen officiรซle afspraken over bestonden. Voor de toestroom van de huisdieren uit Oekraรฏne bestond geen structuur vanuit de overheid. Dierenhulporganisaties hebben dit toen zelf opgezet om de dieren te kunnen helpen.

Met landelijke richtlijnen in het vooruitzicht gaat dat nu hopelijk veranderen en zal ook de evacuatie en zorg voor dieren tijdens rampen een aandachtspunt zijn. Dierenhulporganisaties roepen de overheid op om deze aangenomen motie snel uit te voeren.

Perscontact:ย angelorens@fdn.nl

Eerdere berichten

Exporic 2022

Dierenhulp mag niet ontbreken op een beurs voor hulpverleners. Daarom staan wij op 18 en 19 mei met een stand op eRIC , de beurs voor de veiligheidssector. U kunt de beurs bezoeken door uzelf aan te...

Lees meer

Update watersnoodramp 18 juli

De Federatie Dierenambulances Nederland (FDN) vraagt dierenambulanceorganisaties in Nederland zich te houden aan de oproep van de Veiligheidsregio Limburg om niet naar het rampgebied te komen om...

Lees meer